Tudományos hírek

MTA Meteorológia Tudományos Bizottság Légköri Erőforrások Munkabizottság

2008 májusában az MTA közgyűlése Pálinkás Józsefet, az MTA rendes tagját választotta meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökének. Ezt követően a Tudományos Osztályok és ezen belül működő Tudományos Bizottságok megválasztották új tisztségviselőiket.

A X. Földtudományi Osztályon belül újonnan választott Meteorológiai Tudományos Bizottság 2008 folyamán megújította a korábbi munkabizottságait, megválasztotta új tisztségviselőit. A Meteorológiai Tudományos Bizottság jelenlegi elnöke Haszpra László.

Az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottságának Légköri Erőforrás Munkabizottsága (LEM) célkitűzése:

  • a légköri megújuló energiák (szél-, nap- és vízenergia) valamint energiatakarékosság kapcsán felmerülő meteorológiai feladatok, problémák teljes körű összegyűjtése, hazai megoldások elősegítése.
  • A LEM egyúttal fórumot kíván biztosítani a meteorológus kutatók, fejlesztők és a felhasználók közötti információ cserére.
  • Törekszik az MTA többi Bizottságában működő megújulókkal foglalkozó munkabizottságokkal történő kapcsolatfelvételre. A LEM kezdeményezi, hogy az MTA keretében az összes megújulókkal foglalkozó munkabizottság évente egy alkalommal közös előadó ülést rendezzen.


A LEM az előző ciklusban is előadások rendezésével próbálta felhívni a légköri megújuló energiákra a tudományos közvélemény figyelmét, elősegítendő ezek minél gazdaságosabb hasznosítását. 2006 októbere és 2008 októbere között négy rendezvény szerveztünk, három megszervezésére az Magyar Meteorológiai Társaság (MMT) Nap- és Szélenergia Szakosztályával közösen került sor. Ez az együttműködés sikeresnek bizonyult, a jövőben is szorgalmazzuk a közös rendezvényeket.


A Légköri Erőforrás Munkabizottság már az előző akadémiai ciklusban is működött, melynek elnöke Dr.Tar Károly volt, míg a titkári feladatokat Dr. Wantuchné Dr. Dobi Ildikó látta el. Az MTA MTB 2008-ban újraválasztotta a korábbi tisztségviselőket 3 éves periódusra.

A Légköri Erőforrások Munkabizottság 2006-2008 évi tevékenységéről szóló beszámoló:

Elnöki beszámoló 2006-2008

 

A MTA MTB LEM 2009 évi programja

2009. január 15. Budapest

A Légköri Erőforrások Munkabizottság alakuló ülése és 2009 évi első előadó ülése az OMSZ székházában
Meghívó Meghívó

Előadások a megalakult munkabizottság és a Debreceni Akadémiai Bizottság Megújuló Energiák Munkabizottsága közös rendezésében:

    1. Szalai Sándor és Bihari Zita, OMSZ: A felszíni vízmérleg elemeinek éghajlati tendenciái
    2. Bálint Gábor, VITUKI: Közepes és nagy vízfolyásaink lefolyási sajátosságai
    3. Pálosi Dániel, Gábor Dénes Főiskola: Vízenergiára épülő projektek jövedelmezési analízise

 

2009. február-március:

Kapcsolatfelvétel és az együttműködés formáinak kidolgozása MTA többi megújuló energetikával (is) foglalkozó munka/albizottságaival

2009. május 8-9. Debrecen

A LEM közreműködik a DAB Megújuló Energetikai Munkabizottság által
2009. május 8-9-én Debrecenben megrendezésre kerülő ”Környezet és Energia” c. Konferencia szervezésében.

2009. ősz:

Tanácskozás a szélelőrejelzésről (OMSZ MNO fejlesztés). Közös rendezvény: LEM, Magyar Szélenergia Társaság, MMT Nap- és Szélenergia Szakosztály.

 

Vissza a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszék oldalára